NÁPOJ Z KOŘENÍ NA ZVÝŠENÍ IMUNITY:
- koriandr celý: 1/2 šálku
- kumín/římský kmín celý: 1/4 šálku
- černý pepř celý: 2 čajové lžičky
- fenykl celý: 1 čajová lžička
- kardamom: 6 zelených tobolek
- hřebíček: 10 ks
Směs koření opražíme na suché pánvi na nízkém plameni, dokud koření nepustí aroma. Po vychlazení přidáme 1/2 čajové lžičky mleté kurkumy a 1/2 čajové lžičky sušeného zázvorového prášku. Vše dohromady pomeleme v mlýnku na koření (funguje i mlýnek na kávu). Směs uchováváme ve skleničce.
Pro samotný nápoj dáme do kastrůlku 2 a půl šálku vody, 3 čajové lžičky směsi koření a 2 polévkové lžíce přírodního cukru (jaggery či jiný), dobře promícháme a vaříme 5 minut. Poté odstavíme ze sporáku a přidáme 1/4 šálku mléka (to by mělo být co nejkvalitnější), zamícháme, rozlejeme do sklenic a podáváme jako "svačinu".
KURKUMOVÉ MLÉKO NA ZVÝŠENÍ IMUNITY:
- kvalitní mléko: 2 šálky
- kurkuma mletá: 3/4 čajové lžičky
- roztlučený černý pepř: 1/2 čajové lžičky
- skořice celá: 2-3 cm
- strouhaný zázvor: 1 čajová lžička
- kokosový olej: 1 čajová lžička
Postup: vše v kastrůlku smícháme dohromady, na nízkém plameni ručně mícháme (šleháme), dokud nedojde k varu, mírně vychladíme a přidáme 1 čajovou lžičku medu (lze vynechat), promícháme a podáváme.
ČAJ KKF – nektar pro zažívání
1/3 lžičky celých nebo lehce rozemletých koriandrových semínek, 1/3 lžičky fenyklových semínek, 1/3 lžičky římského kmínu, 1 šálek vody
Vodu s kořením přiveďte k varu a pak vyluhujte 10 minut. Přeceďte a pijte teplé (v létě o pokojové teplotě). Podporuje zažívání u všech konstitucí, odbourává tuk a toxiny. Vynikající ochlazující nápoj v horkém počasí! Lze připravit do termosky a popíjet po celý den.
UPAMA naslano (3 porce):
- 125 ml semoliny (speciální druh hrubé krupice, k dostání ve zdravé výživě)
- 2 lžíce ghí
- ¼ l vody
- 1 šalotka nebo malá cibule
- ½ cm plátek zázvoru
- ½ lžičky hořčičných semínek
- 5 ks kešu oříšků
- 15 – 20 rozinek
- cca ½ lžičky soli
Připravte si šalotku nakrájenou nadrobno. Taktéž nakrájejte ázvor na jemno a dále kešu rozlámejte na menší kousky. Na pánvičce orestujte za stálého míchání krupici s malým množstvím ghí tak, aby se ghí vstřebalo, krupice byla úplně hladká a začínala chytat zlatou barvu. Odstavte stranou. Na větší pánvi nebo v kastrolu rozpusťte 1 – 2 polévkové lžíce ghí nebo oleje, orestujte hořčičné semínko. Když začne praskat, přidejte šalotku a zázvor a osmahněte dozlatova. Přidejte kešu, mírně opražte, pak rozinky. Po malé chvilce přidejte sůl a zalejte vodou. Směs přiveďte k varu a za stálého míchání pomalu přisypávejte krupici. Když je směs hladká, nechejte ji 2 až 3 min dovařit na středním plameni. Podávejte jako snídani.
HRUŠKOVÁ HALVA:
- hrušky zelené tvrdší 4 ks
- hřebíček 1/4 čajové lžičky
- skořice mletá 1/4 čajové lžičky
- kardamom 6 a více tobolek
- zázvor mletý 1/4 čajové lžičky
- muškátový oříšek nastrouhaný - troška
- badyán 2 a více cípů
- šafrán 2-3 blizny
- sekané mandle - hrst
Oloupané hrušky nastrouháte na jemném struhadle, odlijete přebytečnou šťávu. Na ghí (1 lžíce) nebo másle opražíte směs koření mimo šafránu. Přidáte hrušky a na mírném plameni za pravidelného míchání vaříte cca 20 minut. Po asi 7 minutách vložíte šafrán a ke konci oloupané a najemno nasekané mandle.
Tuto halvu je možno připravit velmi chutně z mrkve, banánů či ananasu. V případě ananasu nechte vyvařit či předem odstrňte přebytečnou šťávu. Nemíchejte vícero druhů ovoce.
Jde o vynikající teplý dezert, který můžete doplnit šlehačkou, flambovat či podávat jen tak. Může sloužit i jako samostatná snídaně.
PÓHA - KAŠE Z RÝŽOVÝCH VLOČEK
- póha (rýžové vločky)
- voda
- sůl
- koriandrové listy (popř. jiné zelené listy)
- 1 cibule
- 1 čili paprička
- několik burských či jiných oříšků
- olej
- hořčičná semínk, římský kmín, kurkuma
- kokos
- citrónová šťáva
Vločky zalejete vodou a necháte cca 10 min odležet, osolíte a přidáte zelené listy. Cibuli i papričku nakrájíte na drobné kousky, na pánvi rozehřejete olej, vložíte hořčičné semínko, římský kmín a oříšky a společně opražíte, poté vložíte cibuli a papričku, necháte zpěnit a přidáte rýžové vločky a kurkumu a chvíli na malém plameni povaříte. Podáváte se strouhaným kokosem a citrónovou šťávou.
Rýžové vločky jsou lépe stravitelné než rýže či jiné obiloviny. Tuto kaši lze připravit na snídani, popř. večeři či jako svačinu.
MUNGO POLÉVKA (4 porce):
- 1 šálek mungo fazolí
- 1,5 l zeleninového či kuřecího vývaru (voda je taky fajn)
- 1 lžíce ghí, másla či kokosového nebo olivového oleje
- 2-3 šalotky
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 chilli paprička
- mořská sůl
- čerstvý koriandr na servírování
- 1 citrón na servírování
- (mungo klíčky na servírování)
Fazolky mungo zalijte kompletně vodou a nechte nasáknout alespoň dvě hodiny, lépe přes noc.
Ve středním hrnci orestujte na rozpuštěném ghí na jemné kostičky pokrájenou šalotku. Zamíchejte a restujte doměkka. Přidejte přeceděné fazolky, jemně pokrájenou chilli papričku, sůl a zalijte vše vývarem či vodou. Přiveďte k varu a částečně přiklopené na mírném plameni vařte, dokud nebudou fazolky měkké. V případě potřeby dolijte vodu. Na talíři ozdobte sekanou natí, popř. opraženými mungo klíčky.
MRKVOVÁ POLÉVKA S DÁLEM (4 porce):
- 2 čajové lžičky kumínu, koriandru, hořčičného semínka
- špetka čilli vloček
- 2 lžíce ghí
- 600 g mrkve
- 140 g červené čočky (dál)
- 7 cm zázvoru
- opražená dýňová semínka
Na ghí opražte koření, přidejte nakrájený zázvor, mrkev a červenou čočku, promíchejte, přidejte horkou vodu, vařte cca 15 – 20 min. (Rozmixujte ručním mixérem). Servírujte s opraženými dýňovými semínky, pro velké jedlíky i s čapati plackou.
KVĚTÁKOVÉ KARI S KOKOSOVÝM MLÉKEM (4 porce):
- 2 – 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 velká cibule
- 1 čerstvá chilli paprička
- 2cm čerstvého zázvoru
- 2 velké brambory
- 1 menší květák (cca 1 kg)
- garam masala
- 1 plechovka (400ml) kokosového mléka
- svazek čerstvého nasekaného koriandru/petržel
- sůl a čerstvě mletý pepř
- quinoa
Cibuli nakrájejte na tenké plátky. Chilli papričku přepůlte, odstraňte semínka a nasekejte nadrobno. Zázvor oloupejte a nasekejte nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Květák rozeberte na růžičky. Košťál překrájejte na menší kousky a dejte k bramborám.
V hluboké pánvi rozpalte olej. Za občasného míchání na něm zpěňte cibuli. Přidejte k ní chilli a zázvor. Společně krátce opékejte. Přidejte brambory s košťálem květáku a společně orestujte. Přisypte garam masalu a důkladně promíchejte, aby se vše obalilo kořeněnou směsí. Vlijte kokosové mléko a pod pokličkou vařte na mírném plameni, až brambory změknou. Trvá to asi 10 minut. Nakonec přidejte růžičky květáku, promíchejte a povařte, až změknou. Trvá to asi 5 minut. Kari dochuťte solí a pepřem. Posypte nasekanou koriandrovou/petrželovou natí.
Podávejte s quinou.
PLACKY Z RÝŽE, DÁLU A KORIANDRU (4 porce):
- 1/2 šálku rýže
- 1/2 šálku mungo fazolek
- 1/2 šálku ovesných vloček
- 1/2 šálku čerstvého koriandru/petrželka
- 2 pol.lžíce ghí
- černý pepř
- sůl
Uvaříme rýži a munfo fazolky, rozmixujeme, přidáme ovesné vločky a koriandr drobně nakrájený, osolíme, opepříme. Můžeme přidat i zázvor, nebo čili. Smažíme na ghí, hotové posypeme koriandrem. Podáváme jako přílohu k polévce.
SMAŽENÁ ZELENINA V TĚSTÍČKU (tzv. pakory):
- cizrnová mouka 4 dl (lze nahradit hladkou moukou, ale cizrnová má vyšší vyživovou hodnotu)
- voda 3 dl
- sůl špetka
- kurkuma 1 čajová lžička
- muškátový oříšek 1 čajová lžička
- koriandr ml. 1 čajová lžička
- římský kmín 1 čajová lžička
- prášek do pečiva (špetka)
- ghí na smažení
- zelenina (mrkev, cibule, květák - nepředvařený, brambory, baklažám ...)
Zamíchejte mouku, koření a prášek do pečiva. Za stálého míchání přilévejte vodu, až dostanete hustší kaši. Omytou a nakrájenou zeleninu ponořte do těstíčka a smažte dozlatova v ghí na mírném plameni (asi 15 minut), nechte okapat a podávejte - např. s panýrem, polévkou, čatní, dušenou zeleninou, čilli pastou atd.
JABLEČNÉ ČATNÍ:
- středně velká jablka 3 ks
- ghí/slunečnickový olej 3 polévkové lžíce
- strouhaný zázvor 1 čajová lžička
- skořicová kůra 2-3 cm
- anýz 1/4 čajové lžičky
- malá sušená paprička 1 ks
- hřebíček 4-5 ks
- badyán 1/2 hvězdice
- kurkuma 1/4 čajové lžičky
- přírodní cukr cca 2 polévkové lžíce
- voda
Rozehřejete tuk, přidáte skořici, hřebíček, badyán a chvíli restujete. Dále přidáte anýz, zázvor, poté kurkumu a jablka. Jablka smažíte do té doby, než začnou měknout, pak podlijete trochou vody. Necháte dusit, až jablka úplně změknou a voda je vyvařená. Vmícháte cukr a mícháte do té doby, než má čatní konzistenci hustší omáčky. Kousky celého koření odstraníte. Podává se jako příloha k zeleninovým a luštěninovým pokrmůlm s rýží. Zpestří chuť a zahřívací vlastností podpoří trávení.
ČILLI PASTA:
- cibule – šalotka
- čilli
- ghí
Nakrájejte cibuli, nejlépe šalotku, na malé kousky, smíchejte s ghí, míchejte na nízkém plameni, nechte zhnědnout, postupně přidávejte velmi pomalu 2 – 4 lžíce čilli, ¼ lžičky soli a 3 lžičky cukru, odstavte z pánve, nechte mírně vychladnout. Podává se jako příloha k jídlům, podporuje trávení, nejvhodnější obdobím pro konzumaci je jaro, popř. podzim.
PANÝR/domácí sýr:
- mléko 3 litry
- šťáva ze 3 citrónů
Do hrnce se silným dnem nalijte mléko a přiveďte k varu, zmírněte plamen, aby mléko nepřekypělo, postupně po troškách přilévejte citrónovou šťávu a zlehka promíchavejte. Přidá-li se příliš mnoho srážedla najednou, sýr je pak tvrdý a suchý. Až se mléko začne srážet, vypněte oheň a nechte pod poličkou 5 minut. Pokud se nevysráží bílý sýr a žlutá syrovátka, uveďte mléko znovu do varu a přidejte ještě citrónovu šťávu. Potom slijte přes husté sítko a nechte okapat asi 2 hodiny. syrovátku můžete použít např. na vaření rýže nebo lahodný nápoj s kořením a cukrem ... Panýr chutná výborně v pánvi mírně osmažený na ghí nebo nakrájený na kostičky v zeleninových omáčkách.
ČAPATI placky:
- mouka cca 500 g (např. hladká a celozrnná 1:1)
- voda (syrovátka) 2-3 dl
- sůl 1 čajová lžička
- máslo na potření
V misce smíchejte mouku, sůl a vodu, vypracujte vláčné těsto a nechte 30 min odpočívat. Znovu prohněťte a rozdělte na cca 12 kuličeko velikosti vlašského ořechu. Na pomoučněné desce z nich vyválejte kulaté placky o průměru asi 15 cm. Jsou-li příliš tenké, špatně se nafukují, jsou-li příliš hrubé, zůstanou uvnitř syrové. Zahřejte pánev a položte do ní placku, za cca 50 sekund, když se objeví první bublinky a okraje se začnou zvedat, placku otočte na druhou stranu. Za cca 40 sekund se objeví větší bublinky. Vezměte čapati z pánve a uchopte do kleští a několik sekund přidržte nad plamenem. Čapati se nafoukne. Má být dobře propečená, bez vlhkých míst, s drobnými hnedými skvrnkami na povrchu. Položte na talíř a potřete máslem.
LADDU SLADKÉ KULIČKY:
- máslo 350g
- cizrnová mouka 400 g
- cukr mletý 250g
- koření: kardamom 1/2 čaj. lžičky nebo skořice 1 čaj. lžička
- kokos (nemusí být): 2 polévkové lžíce
V pánvi rozehřejte áslo a přisypte mouku, za stálého míchání smažte, dokud mouka nezíská zlatohnědou barvu. Přidejte kokos (nemusí být), kardamom nebo skořici a ještě chvíli pražte. Odstavte z ohně a přidejte mletý cukr, dobře promíchejte a nechte vychladnout. Poté navlhčenýma rukama tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu. Můžete také hmotu ještě teplou rozprostřít na plech a po vychladnutí rozkrájet na kostičky.
KULIČKY SIMPLY:
- změklé máslo 120g
- sušené mléko 125g
- mletý cukr 115g
- příchutě: karob se skořicí, drcené ořechy, šafrán nebo vanilka rozvařená v trošce mléka aj.
Všechno smíchejte a vytvořte kuličky.
MRKVOVÉ KULIČKY:
- cukr 80g
- piškotová drť 200 g
- mrkev 4 ks (uvařit)
- citrónová šťáva - 1 polévková lžíce, popř. přidat i kůru
- ořechy 50g
- rum 3 polévkové lžíce
- voda
Svaříte cukr se 4 lžícemi vody, Přidáte piškotovou drť, citrónovou šťávu a kůru, 4 nastrouhané vařené mrkve, rum a rozemleté ořechy. Promícháte a uděláte hmotu, která drží pohromadě. Pokud je příliš hustá, přidejte rum nebo vodu, pokud je moc řídká, přidejte drť piškotů. Vytvoříte kuličky, které potom obalíte v kokosu. Milovníci ájurvédy můžou vyměnit rum za růžovou vodu.
Ájurvédské vaření se odlišuje od indické kuchyně, jde o harmonická jídla vybíraná dle ročního období, dle individuality jednotlivce a dle vlastností potravin. Ájurvéda má velice podrobně rozpracovaný systém potravin a jejich užití v běžném životě jako lék při nemoci či podpoře uzdravení, popř. v ideálním případě jako systém prevence, který udržuje naši rovnováhu. Více informací naleznete ve výborných knihám MUDr. Martiny Ziskové - Áhára a V ájurvédské kuchyni.
Pokud Vás exotické recepty zaujaly, přikládám jeden z bohatých zdrojů vegetariánských indických receptů, kde můžete čerpat inspiraci:https://hebbarskitchen.com/