PROČ ZELENÉ POTRAVINY
Zejména na jaře bychom měli podstatným způsobem zvyšovat konzumaci zelené zeleniny, obsahuje mnoho vitamínů a minerálních či stopových prvků pro správnou imunitu (vit. skupiny B, vit. C či E, aminokyseliny, zinek aj.) V přírodě či na zahrádce pro nás roste kopřiva, medvědí česnek, rukola, polníček, špenát apod. Když jsem byla v Indii, pochopila jsem, že doporučením konzumovat zelenou zeleninu se nemyslí několik lístečků jako příloha k obědu či večeři. Tam se stoly na tržištích doslova prohýbaly zelenými fazolkami, všelijakými zelenými natěmi a listy kdo ví čeho. Jelikož tento druh potravin docela podceňujeme, nabízí se efektivní způsob, jak deficit vyrovnat, a to konzumací tzv. zelených potravin, chlorelly či mladého ječmene. Tyto potraviny představují plnohodnotnou celostní potravinu, nejedná se o doplněk stravy.
Zelené potraviny zásadným způsobem doplňují do organismu základní stavební kameny pro správnou funkci jednotlivých orgánů, metabolismu a imunitního systému (vitamíny, minerály, stopové prvky, antioxidanty, aminokyseliny, nukleové kyseliny, nenasycené mastné kyseliny, enzymy, chlorofyl a několik zcela unikátních látek). Podporují přímo (přes lehce zásadité pH – 7,5) i nepřímo (zvyšováním přirozené obranyschopnosti) hojení veškerých zánětů v organismu. Působí probioticky. Organismus zbavují toxických látek, nežádoucích balastů a usazenin. Působí jako adaptogeny, tedy mají schopnost zvýšenou funkci orgánů a systémů zklidnit a naopak jejich sníženou činnost povzbudit. Výrazně zpomalují buněčné stárnutí. Dodávají jak fyzickou, tak i psychickou sílu a vytrvalost, protože mají vysokou bioenergetickou hodnotu. Jejich účinek na organismus je komplexní. To znamená, že jej čistí, hojí jeho záněty, podporují obnovu normální střevní mikroflóry, doplňují do něj veškeré důležité látky (vitaminy, minerály, všechny esenciální aminokyseliny, stopové prvky, antioxidanty a další), zvyšují jeho přirozenou obranyschopnost.
Konzumace zelených potravin je efektivní a současně bezpečný způsob, jak podpořit vlastní samoléčebné procesy v našem těle, umožnit mu odolávat velké zátěži a nastolit ztracenou rovnováhu.
Chlorellu i ječmen lze použít i vnějším způsobem jako obklad, zásyp, do mastí, k výplachům i klystýrům. Lze je aplikovat na ekzémy, rány, popáleniny, štípance od hmyzu, bércové vředy, proleženiny, infekce kůže i sliznic. Platí, že na suchá ložiska vyžadující promazání aplikujeme zelené potraviny vmíchané do mastí.
Chlorellu a mladý ječmen je možné užívat samostatně i společně. Užívání samotného mladého ječmene či řasy chlorelly je vždy pro organismus významným přínosem, nicméně používání obou zelených potravin v kombinaci přinese tělu užitek podstatně větší. Užíváte‑li zelené potraviny společně, nemusíte používat tak velké dávky a účinek zelených potravin se v tomto případě násobí. Chlorella pročistí střevo, takže se ječmen více vstřebává a lépe účinkuje. Ječmenem urychlená očista tkání probíhá pak díky chlorelle příjemněji. Díky řase totiž odchází značná část uvolněných zatěžujících látek střevním traktem pryč a méně se pak očista projeví například na kůži.
Pro co vše lze zelené potraviny použít:
- k prevenci a podpůrné léčbě zánětů a infekčních onemocnění
- k prevenci a podpůrné léčbě metabolických poruch (např. diabetes 1. i 2. typu)
- k prevenci a podpůrné léčbě onkologických stavů
- k prevenci a podpůrné léčbě kardiovaskulárních onemocnění
- k prevenci a podpůrné léčbě onemocnění dýchacích cest
- k prevenci a podpůrné léčbě poruch trávicího systému (např. překyselení, žlučníkové kameny)
- k prevenci a podpůrné léčbě onemocnění ledvin a močové soustavy vč. ledvinových kamenů
- k prevenci a podpůrné léčbě kožních onemocnění (ekzémy, lupénka aj.)
- k prevenci a podpůrné léčbě neurologických onemocnění
- k prevenci a podpůrné léčbě onemocnění pohybového systému
- k prevenci a podpůrné léčbě poruch žláz s vnitřní sekrecí
- k prevenci a podpůrné léčbě onemocnění lymfatického systému
- k prevenci a podpůrné léčbě gynekologických onemocnění
- k prevenci a podpůrné léčbě chorob prostaty a m. pohlavních orgánů
- k prevenci a podpůrné léčbě některých duševních poruch
- k prevenci a léčbě zubního kazu, nemocí dásní a parodontózy
- k prevenci a léčbě alergií a autoimunitních onemocnění (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, revmatoidní arthritidy, Hashimotova thyroiditida, roztroušená skleróza mozkomíšní, lupénka, lupus erythematodes)
- ke zvýšení celkové psychické i fyzické odolnosti a výkonnosti
- k urychlení regenerace po operacích a úrazech
- k odstranění překyselení organismu
- k šetrné denní očistě těla
- k doplnění chybějících důležitých látek
Nutno zmínit, že zelené potraviny podporují fyziologickou srážlivost krve a zachování dobrého stavu cév. Je vhodné je jíst při užívání všech typů léků na ředění krve. Zvýšenou pozornost vyžaduje jen užívání léku Warfarinu. I při léčbě Warfarinem lze ječmen a chlorellu konzumovat a přinášejí nemocnému řadu výhod, jen zde platí některá omezení. Ječmen GW patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K a v souvislosti s Warfarinem jej lze popíjet bez omezení. Chlorella GW množstvím vitaminu K spadá do kategorie potravin při léčbě Warfarinem povolených s tím dodatkem, že je třeba u nich hlídat vhodné množství.
Chlorella je přirozeně bezlepková potravina. Šťáva z listů Mladého ječmene lepek také neobsahuje, pokud jsou dodrženy správné postupy pěstování a zpracování rostliny. Ječmen GW je důsledně kontrolován, je bezlepkový a pro celiatiky velmi vhodný.
Kdy zelené potraviny spíše neužívat:
Chlorella:
- stavy po operacích žaludku, tenkého, tlustého a slepého střeva (do 1–2 měsíců po operaci)
- stavy akutního zhoršení M. Crohn či ulcerózní kolitidy, kdy se objevuje ve stolici zejména krev (pak je vhodné řasu dočasně vysadit a jíst opět až po zlepšení stavu)
- alergie na řasu
- neúměrná očistná reakce, kdy se ani po snížení dávky a prodloužení intervalu podávání řasy stav reakce nezlepšuje
- autoimunní onemocnění nepřiměřeně reagující na podávání řasy
- těžké, chronické průjmy nebo zvracení
- stavy po transplantacích orgánů a tkání na zásadní imunosupresivní léčbě
Mladý ječmen
- stavy po operacích žaludku, tenkého, tlustého a slepého střeva (do týdne po operaci)
- alergie na mladý ječmen
- neúměrná očistná reakce, kdy se ani po snížení dávky a prodloužení intervalu podávání Mladého ječmene stav reakce nezlepšuje
- těžké, chronické průjmy nebo zvracení
- autoimunní onemocnění nepřiměřeně reagující na podávání Mladého ječmene
- akutní záněty hlubokého žilního systému
- akutní plicní embolizace
- stavy po transplantacích orgánů a tkání na zásadní imunosupresivní léčbě
Jelikož jsou tyto potraviny velice populární, existuje na našem trhu značné množství společností, jež je vyrábí. Za nejkvalitnější považuji firmu Green Ways, která zaručuje svými testy tu nejvyšší kvalitu každého balení. BIO certifikace potvrzuje, že jsou zelené potraviny Green Ways pěstovány a zpracovány v souladu s principy ekologického hospodaření a bioprodukce. V praxi to znamená, že vše, co je při pěstování potřeba – od použitého osiva přes hnojiva až po regulaci plevelů –, musí být v souladu s požadavky na organické pěstování. Žádná umělá hnojiva, žádné pesticidy či herbicidy.
https://www.gw-int.net/magazin/zacinate-s-chlorellou-diky-temto-clankum-se-dozvite-vic/